Co jsou to makroživiny?

Potraviny se skládají s živin, které jsou nositeli energie (makroživiny) a dalších ochranných látek, které energetickou hodnotu nemají, ale jsou nezbytné pro správné fungování organismu (mikroživiny).

Mezi makroživiny patří bílkoviny, sacharidy a tuky.maso

Bílkoviny jsou pro správnou výživu nepostradatelné, jsou totiž základními kameny našeho organismu. V 1 g bílkovin je obsaženo 17 kJ (4 kcal). Dělíme je na živočišné (maso, mléčné výrobky, vejce) a rostlinné (luštěniny). Bílkoviny se tráví rozkladem na aminokyseliny. 10 aminokyselin tzv. esenciálních jej pro člověka nepostradatelných. Musíme je přijímat v potravě, protože si je naše tělo nedokáže vyrobit samo.

Sacharisacharidy_obilovinydy jsou hlavním zdrojem energie. Ačkoliv je v 1 g sacharidů obsaženo prakticky stejné množství energie jako v 1 g bílkoviny, vzhledem k jejich mnohem vyššímu poměrnému zastoupení ve stravě přispívají velkou měrou k tvorbě obezity. Můžeme je rozdělit na jednoduché sacharidy nebo-li cukry (ovoce, cukr, med…), které jsou rychlým zdrojem energie a sacharidy složité (škroby), které uvolňují v těle energii postupně (mouky, těstoviny, rýže, pečivo, brambory…), čímž  jsou pro tělo prospěšnější.

Tuky jsou nejvýznamnějším zdrojem energie. V 1 g tuku je obsaženo asi 38 kJ (9 kcal). Základní stavební složkou tuků jsou mastné kyseliny. Ty dělíme na nasycené a nenasycené. Zdravější jsou tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny tj. především tuky rostlinné.

Můžete si začít psát váš denní jídelníček do našeho úžasného diáře, který lze koupit zde.

Komentáře